Melvin & Hamilton: Geschiedenis en filosofie

Melvin & Hamilton: Geschiedenis en filosofie

Al ruim 30 jaar ontwerpt Melvin & Hamilton elk seizoen een nieuwe collectie waarin onze originele identiteit herkenbaar is. Achter het merk Melvin & Hamilton schuilt een familie en een geschiedenis met een doel: het maken van originele en duurzame producten in harmonie met de originele productie tradities, maar ook met het gebruik van nieuwe trends en moderne comfort.

01 Oog voor detail

Rajab Choukair, van Libanese afkomst, besloot na zijn middelbare school zijn studie voort te zetten in Europa. Per toeval kwam hij terecht in Heidelberg, een klein middeleeuws stadje in het westen van Duitsland dat bekend staat om zijn universiteit: dit is namelijk de oudste van het land! Hij leert veel over de Duitse cultuur maar, ook over de Franse omdat hij tijdens zijn studie zijn vrouw, een echte Parisienne, leerde kennen die op hetzelfde moment in Heidelberg studeerde. Als eerste baan werkte hij als vertegenwoordiger van een gloednieuw Frans schoenenmerk op de Duitse markt!

In het kleine familie appartement verzamelde hij testers, leren samples en prototypes voor nieuwe collecties, dit alles werd gemengd met het speelgoed van zijn twee kinderen, Karim en Olivier, die bijzonder geïnteresseerd zijn. Voor beiden hebben de nieuwe collecties en de wijzigingen die seizoen na seizoen aan de modellen worden aangebracht iets fascinerends.

Rajab Choukair heeft, na Frankrijk, besloten om met Italië samen te werken. De reputatie van de Italianen op het gebied van lederwerk en kwaliteit van vakmanschap is bekend: de Italiaanse schoen is een voorbeeld, zowel gisteren als vandaag. De bezoeken aan de Italiaanse ateliers hebben niet alleen Rajab's designs verrijkt, maar ook de liefde voor schoenontwerp bij zijn zoons versterkt.

Ondanks alle expertise en kwaliteit van de Italiaanse producten waren deze niet geschikt voor wat de Duitsers zochten. De collecties moeten worden aangepast en alleen de beste schoenen werden gekozen om de aandacht van de veeleisende klanten te trekken. Elk seizoen wordt deze uitdaging groter en daarom besluiten de Choukair’s een een ultieme uitdaging aan te gaan: ze lanceren hun eigen merk! Zonen Karim & Olivier besluiten om hun eerste collecties te lanceren aan het einde van hun studies. Melvin & Hamilton werd opgericht in 1988 en de expertise en creativiteit groeit jaar na jaar.

02 Een grote stap vooruit

Eind jaren ‘80 was de modetrend erg zakelijk, vooral onder de jongeren die opzoek waren naar hun eerste baan. Wie het heeft over klassieke en zakelijke schoen heeft het over de Britse stijl en al snel kwamen derbies en oxfords tevoorschijn in de collecties. Deze modellen zijn perfect voor op kantoor maar ook voor een avondje stappen of voor een speciale gelegenheid.

Karim en Olivier begonnen in deze tijd met het creëren van hun eigen collecties. Ze hadden een duidelijke visie van wat zij toe wilde voegen aan de Duitse mode. Om originele en stijlvolle modellen te ontwerpen gingen ze samenwerken met een atelier in Turkije. Deze samenwerking levert hun uiteindelijk een aantal mooie en originele schoenen op met prachtige zolen. En juist door deze bijzondere en prachtige zolen wordt Melvin & Hamilton bekend: Het kleine merk mengt zich snel in de omgeving van de Duitse fashion industrie.

Karim en Olivier willen meer investeren in de productie van hun schoenen. Ze zijn gefascineerd door alle stadia van de productie en hebben graag de totale controle over de kwaliteit van hun producten. Ze starten een zoektocht naar een gespecialiseerde atelier in leer in Europa en al snel hierbuiten. Al snel komen ze uit in India, dit is een van de weinige landen waar je leer van hoge kwaliteit kunt krijgen zonder dat het eerst geïmporteerd is. Ook hebben ze in India de kennis en expertise op het gebied van schoenontwerp en, aangezien het een voormalige britse kolonie is, is de Britse stijl niet onbekend voor dit land! De vele productie ateliers hebben ieder een eigen specialisatie en deze wordt, in hechte en persoonlijke relatie met het Duitse team, meegenomen in hun dagelijkse werk. Deze relatie is essentieel om samen een originele, typische Melvin & Hamilton schoen van hoge kwaliteit te creëren - en om onze producten een ziel te geven.

03 Kwaliteit, traditie en originaliteit

De zoektocht naar de beste kwaliteit staat centraal in het werk van de designers. Het werken met en behandelen van leer is de belangrijkste stap in het productieproces van onze producten, leer moet met respect behandeld worden en goed gekozen zijn om de kwaliteit en duurzaamheid van onze modellen te kunnen garanderen en dit maakt een zeer belangrijk deel uit van de productiekosten van Melvin & Hamilton collecties. Karim en Olivier hebben al snel gekozen voor het plantaardig looien van de meerderheid van onze modellen en bieden klanten op deze manier robuust leer aan dat veilig is voor hun gezondheid.

Ze werken we ook met de bijna vergeten technieken, zoals handgeweven of verweven leer, om originaliteit en creativiteit te creëren in hun heren- en damescollecties.

Beetje bij beetje heeft Melvin & Hamilton een merk ontworpen wat staat voor hoge kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid met het behoud van zijn identiteit en filosofie. Door deze kenmerken zijn we instaat tot op de dag van vandaag de schoenen van Melvin & Hamilton te verkopen in heel Europa.

04 Schuhkurier Award 2018

Melvin & Hamilton heeft de Schuhkurier award voor “Best Brand” gewonnen in Duitsland.
2018 is in vele opzichten een belangrijk jaar voor ons, wij hebben niet alleen ons 30 jarig bestaan te vieren! 3 september was de prijsuitreiking van de Schuhkurier awards, een bekend Duits vakblad, en met trots willen wij u vertellen dat wij dit jaar de award voor “Best Brand/Manufacturer” in ontvangst hebben mogen nemen! Het evenement vond plaats in een prachtig historisch gebouw in Düsseldorf, waar 400 experts, nieuwkomers, bekende persoonlijkheden en een deel van het Melvin & Hamilton team bijeenkwamen om een gezellige avond door te brengen.

"We hebben dit jaar drie uitstekende winnaars in Düsseldorf mogen onderscheiden waaronder Melvin & Hamilton als beste merk / beste fabrikant, zij hebben de jury op verschillende manieren overtuigd: Het familiebedrijf is erin geslaagd het merk Melvin & Hamilton op de markt te brengen met een volledig onafhankelijk concept, een eigen uitstraling en een krachtige aanwezigheid op de markt. En dat alles met een klein team."

- Petra Steinke, hoofdredactrice van Schuhkurier

Meer informatie >

05 Producten met een ziel

 

Karim en Olivier perfectioneren hun collecties seizoen na seizoen en elk product heeft een Melvin & Hamilton touch. Het logo is natuurlijk een van de herkenbare elementen maar om het merk te onderscheiden is vooral veel zorg besteed aan de afwerking van schoenen. Dit kun je zien aan de gekozen kleuren, de materialen en de verschillende standaard modellen die elk seizoen weer in een nieuw jasje terug komen, pasteltinten voor de zomer en rijke, volle kleuren voor de winter... 
De schoenen zijn handgemaakt en hierdoor is elk model uniek, de kleur van de schoen kan er hierdoor net wat anders uitzien dan op de foto en ook de glans is verschillend voor elke schoen.

Naast deze kenmerken is het merk Melvin & Hamilton groot gebracht met de filosofie van de ontwerpers: creativiteit en werk.

De creativiteit van Karim en Olivier wordt getriggerd door de verschillende inspiraties die komen vanuit hun gemengde afkomst en hun liefde voor reizen. De inspiratie is niet alleen geïnspireerd door de mode maar ook andere gebieden: moderne architectuur, cultuur; passie voor de grote metropolen zoals Parijs, New York, Milaan en Berlijn en smaak voor mooie meubels en antiek.

Deze creativiteit is mogelijk door een strenge discipline en het continu innoveren. De twee broers willen collectie na collectie de schoenen een nieuw jasje geven, dit is de grote kracht van de designers. Niets wordt aan toeval overgelaten en hierdoor kunnen ze twee keer per jaar de gevarieerde en unieke collecties laten zien in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland en Italië.

Het karakter en de persoonlijkheid van de Melvin & Hamilton producten is uniek, net als de designers: die het liefste trends creëren in plaats van deze te volgen! Niet voor hun eigen plezier maar voor het genoegen ze met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen en door producten van hoge kwaliteit te ontdekken tegen een redelijke prijs.

#youaremnh