Plantaardig gelooid leer - Wat is het en waarom gebruiken we het?

Plantaardig gelooid leer - Melvin & Hamilton

Het aanbieden van talrijke, gevarieerde en originele modellen betekent niet dat we slordige, wegwerpcreaties moeten ontwikkelen die snel worden vergeten. Onze producten zijn ontworpen om een blijvende indruk op u te maken en zo lang mogelijk aan uw voeten te blijven. En dit zonder risico voor uw huid. Melvin & Hamilton heeeft sinds het begin gekozen voor het gebruik van edele materialen en zal deze standaard en kwaliteit in zijn creaties blijven handhaven.

Het overgrote deel van onze schoenencollectie is gemaakt van plantaardig gelooid leer, een natuurlijk proces waarmee we van een ruwe huid naar een afgewerkt leer gaan. Wat is plantaardig gelooid leer, wat zijn de stappen en waarom deze methode? Hier volgt een overzicht met het proces en de voordelen om leer te looien - kenmerkend voor de Melvin & Hamilton schoenen.

01 Plantaardig gelooid leer – Wat is het?

Melvin & Hamilton schoenen in plantaardig gelooid leer

Leer is een grondstof die nauw verbonden is met de geschiedenis van de mensheid, en het werken met deze huid is al duizenden jaren bekend voor het ontwerpen van kleding, dekens en zelfs behuizing. Om het te verzachten, te bewaren en te beschermen zijn conserveringsprocessen ontwikkeld, die looien worden genoemd. Bij het conventionele looien van leer volgt een protocol dat veel agressieve chemicaliën vereist; dit is niet het geval bij plantaardig looien, dat een veel natuurlijkere manier heeft om het leer te bewerken.

Door plantaardige looiing wordt de grondstof gestabiliseerd en wordt deze ruwe huid echt leer, robuust en glanzend. Het maakt gebruik van de actieve bestanddelen van planten en hun natuurlijke eigenschappen, zoals de looizuren die erin voorkomen: schors, takken, bladeren of zelfs vruchten worden gebruikt in elke fase van het looiproces, dat één tot drie maanden kan duren.

02 De verschillende stadia van plantaardig looien

.

De verwerking van leer in het schoenatelier van Melvin & Hamilton

Bij elke stap van het looiproces kan de huid de looizuren van de planten opnemen, totdat het mengsel optimaal is en het leer van superieure kwaliteit is. Het eerste mengsel moet laag geconcentreerd en zacht zijn, om de huid niet aan te tasten. De huid wordt geweekt in drie verschillende bassins waar tijdens de verwerking verschillende mengsels aan worden toegevoegd. Deze fermentatie en langzame decantering, evenals deze meervoudige behandelingen, zorgen ervoor dat de huiden aan kracht en kwaliteit winnen en een duurzame grondstof maken die na drie maanden nodig zijn voor het looien.

Aan het einde van deze behandeling worden de huiden enkele dagen gestapeld voordat ze kunnen worden gebruikt. Het zou mogelijk zijn het looiproces te versnellen door chemische en synthetische middelen toe te voegen, maar daardoor zou het volkomen natuurlijke aspect van plantaardig looien verloren gaan, en daar gaat het niet om; de tijd nemen om een kwaliteitsproduct te maken is het sleutelwoord.

03 Plantaardig gelooid leer – Waarom?

Confectie Melvin & Hamilton

Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen de chemische en de natuurlijke looi methode. De meest populaire en controversiële manier van looien is chroomlooien. Dit is het gevolg van het veelvuldig gebruik in de mode-industrie. Het wordt gebruikt in 85% van de wereldwijde leer productie waardoor in de meeste gevallen leer niet langer een natuurproduct is. Het gebruik van chroomzouten is schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Ondanks deze belangrijke nadelen is het nog steeds de meest gebruikte methode in de mode-industrie, vooral omdat chroomlooien snel en goedkoop is en er is minder materiaal voor nodig. Bovendien is de verdere verwerking heel gemakkelijk en vergt minder deskundigheid.

Wij hebben lang geleden besloten maximaal gebruik te maken van het plantaardige looiprincipe, ook al is dat duurder. Leer is het element dat een Melvin & Hamilton schoen zijn karakter geeft en de merknaam mogelijk maakt. Met plantaardig gelooid leer dat van hoge kwaliteit gemaakt is, is het mogelijk gevarieerde, originele en unieke tinten en kleuren te creëren die u nergens anders zult vinden. Chemisch looien met chroom doodt de eigenschappen van de huid, het leer wordt een dood en bevroren materiaal, zonder karakter; terwijl plantaardig looien het leer zijn soepelheid, glans, reliëf laat behouden... Met andere woorden, de persoonlijkheid van het leer. Dit natuurlijke proces neemt de tijd om de huid voor te bereiden op een tweede leven, en geeft haar een perfecte stevigheid en levensduur.

#youaremnh