PLANTAARDIG GELOOID LEER – WAT IS HET EN WAAROM GEBRUIKEN WE HET?

  Bijna alle schoenen van ons merk zijn gemaakt van plantaardig gelooid leer. Wat is het precies en waarom we bewust gekozen hebben voor deze manier van looien kan je lezen in ons laatste blogpost.

  Plantaardig gelooid leer – Wat is het?

  Leer is een van de meest natuurlijke materialen die al door onze voorouders werd gewaardeerd. Zij maakten kleding en dekens van de huid van wilde dieren waarop gejaagd werd. Aangezien leer een bederfelijk materiaal is begonnen mensen al vroeg met het ontwikkelen van methoden om de ruwe dierenhuiden duurzamer te maken. Dit proces heet looien.

  Plantaardig looien is een methode om de huid in een pure en natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De werkwijze wordt gebruikt om de dierenhuid te stabiliseren en het resulterende leer te kunnen verwerken. Het is een traditioneel en ambachtelijk proces dat gebruik maakt van het looizuur van verschillende planten, met behulp van de schors, takken, bladeren of zelfs sommige vruchten in een aantal specifieke technieken. Het looiproces duurt één tot maximaal drie maanden. Dit proces kan worden versneld door de toevoeging van synthetische looimiddelen, dit is niet mogelijk voor zuiver plantaardige leer producten.

  Looien begint met een penetratie proces waarbij de combinatie van huiden en natuurlijke looizuren wordt gemengd totdat de looi en het leer goed zijn samengevoegd. Om het leer te bereiken moet de eerste looi concentratie zwak en zacht zijn om vroeg looien op het oppervlak te voorkomen. Met een tegenstroom systeem bewegen de gaatjes door een reeks putjes in één richting, terwijl de vloeistoffen in tegenovergestelde richting bewegen. De huid gaat door drie series van de kuilen. In elke laag wordt de huid bestrooid met stevig looi materiaal. Fermentatie en afzetting van de huid zorgt voor stevig leer in 3 maanden. De sterke vloeistoffen uit de laatste kuil worden geleidelijk verplaatst naar het systeem terwijl de huid omhoog komt van zwak tot sterk. Aan het eind wordt het leer opgestapeld voor een paar dagen om het looi volledig op te laten lossen.

  Plantaardig gelooid leer – Waarom?

  Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen de chemische en de natuurlijke looi methode. De meest populaire en controversiële manier van looien is chroomlooien. Dit is het gevolg van het veelvuldig gebruik in de mode-industrie. Het wordt gebruikt in 85% van de wereldwijde leer productie waardoor in de meeste gevallen leer niet langer een natuurproduct is. Het gebruik van chroomzouten is schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Ondanks deze belangrijke nadelen is het nog steeds de meest gebruikte methode in de mode-industrie, vooral omdat chroomlooien snel en goedkoop is en er is minder materiaal voor nodig. Bovendien is de verdere verwerking heel gemakkelijk en vergt minder deskundigheid.

  Melvin & Hamilton heeft er bewust voor gekozen tegen chroomlooien te zijn en gebruik te maken van het langdurige en dure proces van plantaardige looien. Naast het duurzaamheid principe spelen andere aspecten een rol.

  Een andere reden is dat een typische Melvin & Hamilton schoenen niet kunnen voortvloeien uit een ander soort leer. Geen ander materiaal kan dus worden verwerkt en bewerkt dat het eindproduct draagt met ons typische handschrift. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende nuances en tinten bij het verven van het leer. Melvin & Hamilton’s typische kleur effecten kan niet worden bereikt met andere grondstoffen. Na het chemisch looien is het leer zo goed als dood en dus niet meer instaat om te ademen. Ook is het onmogelijk om de schoenen met een intense kleuring te bewerken, zoals gebruikelijk is voor onze collectie. Bovendien is door het zachte proces de gemiddelde levensduur van plantaardig gelooid leer aanzienlijk hoger dan die van chroom gelooid leer.

  Kortom, de principes van duurzaamheid, veelzijdige en unieke verwerkings mogelijkheden en kwaliteit aspecten zijn cruciaal voor onze beslissing voor het gebruik van plantaardig gelooid leer. Op de lange termijn zijn de aankoop van de goederen van dit materiaal een investering.


  Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor je:

  Melvin & Hamilton - Artist of the month at SUNDAY SOCIAL

  by Melvin & Hamilton

  Elke laatste zondag van de maand nodigt SUNDAY SOCIAL een gastartiest uit om samen een onvergetelijke rooftop party in Amsterdam op poten te zetten. 26 mei was het de beurt aan Melvin & Hamilton om de genodigden een memorabele avond te bezorgen! Het event werd georganiseerd in de rooftop bar van het W hotel, wat één van de meest adembenemende locaties in Amsterdam is.

  GEVLOCHTEN LEER, HET ONMISBARE ELEMENT VAN DEZE ZOMER

  by Melvin & Hamilton

  Gevlochten leren schoenen zie je overal terug in de collectie van Melvin & Hamilton, vooral bij de lente-zomermodellen, maar er zijn er ook een paar die we in de herfst- en wintercollectie kunnen terugvinden. Een populaire zomertrend, gevlochten leer is een uitzonderlijk en esthetisch prachtig product. Bij Melvin & Hamilton wisselen we af met allerlei kleuren en combineren we het met andere vormen van leer.

  MELVIN & HAMILTON VIERT ZIJN 30 JARIG BESTAAN MET EEN SPECIALE COLLECTIE!

  by Melvin & Hamilton

  Zoals je inmiddels misschien hebt kunnen lezen viert Melvin & Hamilton dit jaar zijn 30e verjaardag! Naast feestjes en flashbacks hebben wij ook besloten iets speciaals te doen en … hebben we een speciale jubileum collectie gecreërd! Deze collectie staat inmiddels in onze webshop en wij zijn super enthousiast deze unieke meesterwerkjes met je te kunnen delen.

  HET TROUW SEIZOEN IS BEGONNEN

  by Melvin & Hamilton

  Liefde en confetti - het feest seizoen is van start gegaan wat betekent dat het tijd is om op jacht te gaan naar die perfecte outfit! Met onze hulp zal je ongetwijfeld de perfecte look vinden voor al jouw zomerfeesten!

  KEN JIJ HET VERSCHIL TUSSEN OXFORD EN DERBY SCHOENEN?

  by Melvin & Hamilton

  Soms is een goed gecombineerde outfit met een nette uitstraling precies wat je nodig hebt om een drukke week door te komen. Als je outfit perfect is, krijg je automatisch meer zelfvertrouwen, hierbij is de juiste keuze van schoenen enorm belangrijk.


  Terug naar boven
    Laden..